Genel Sorular

Kuzey Kıbrıs’ta Türk Lirası kullanılmakta olup, yabancı para birimlerinden  Sterlin, Dolar ve Euro da büyük bir ölçüde kullanılıyor. Özellikle ev,araba,elektronik cihaz ve daha birçok farklı ürünlerin satışlarında şirketler genellikle yabancı para birimini tercih etmektedir.

Kuzey Kıbrıs’ta araç kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de trafiğin İngiltere veya Güney Kıbrıs’ta ki gibi yolun sol şeridi kullanmak durumundasınız. Buna alışmanız biraz zaman alsa da çok yoğun olmayan trafik koşulları size hızlı bir sürede uyum sağlamanızda yardımcı olacaktır. Yabancı uyruklu kişiler ehliyetlerini kısa süreleğine kullanabilirler fakat çalışma izni veya oturma izni alan kişiler ehliyetlerini KKTC ehliyetiyle değiştirmek durumundadır. Aksi takdirde trafiğe çıkamaz ve araç kullanamaz.

Kuzey Kıbrıs’ta güvenliğin diğer ülkelere kuyasla çok daha güçlü olduğunu veriler ile de açıklayabiliriz. Suç oranının çok düşük olması sebebiyle rahatlıkla güvenilir bir yaşam merkezi olarak değerlendirebilirsiniz. Adanın yapısı gereği çok büyük bir hacimde olmaması dolayısıyla suç oranları hiçbir zaman yükselişe geçmemektedir. Genel olarak çoğu Avrupa ülkesi ve daha birçok ülkeden daha güvenilirdir.

Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul satın almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların satın alma sürecinin işleyişi ile ilgili tüm detayları aşağıdaki linke bulabilirsiniz.

 

Yabancıların KKTC’de Taşınmaz Mal Edinme Koşulları

Kuzey Kıbrıs’ta emlak satın almak isteyen Türkiye veya yabancı ülke vatandaşları  satın aldıkları emlak sonrasında oturma izni için başvuruları yapabilir. Bu başvuru sonrasında emlak satın alan kişinin ibraz edeceği belgeler incelendikten sonra eğer herhangi bir sorun çıkmadığı takdirde oturum izni ilk başvuru sonrasında 1 yıl olarak verilmektedir. İlk yılı tamamlandıktan sonra yapılacak olan sonraki başvuru sonrasında 2 yıllık bir oturma izni verilmektedir. Bu iki yılın tamamlanması ile birlikte artık sınırsız oturma izni verilmektedir.

Kuzey Kıbrıs’ta emlak satın aldıktan sonra kesinlikle satın alınan emlağın kaydını bağlı olduğu şehrin belediyesine kaydetmesi gerekmektedir. Kayıt başvurusu sırasında ibraz edilmesi gereken evraklar satın alınan sözleşmenin pullanması, satın alınan emlağın tapu kaydı ve sözleşmede belirtilen kimlik detaylarını gösteren belgenin ibraz edilmesi gerekmektedir. Belediye kaydı yaparken vergi hesaplaması satın alınan gayrimenkulün ebatlarına göre hesaplanacaktır. Elektirk ve su bağlantılarının yapılması için KIBTEK elektrik kurumuna kayıt ücretini ödemeniz ve ayrıca su bağlantısı için gayrimenkulün kayıtlı olduğu belediyeye kayıt ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Koçan – Tapu Çeşitleri Türk Koçanı  – Tapu Eşdeğer Koçan – Tapu Tahsis Koçan – Tapu Türk Koçanı: Kıbrıslı Türklerin ve yabancı uyruklu şahısların 1974 öncesi sahip olduğu konut arazi ve işyerleri için verilen koçan türüdür. EŞDEĞER KOÇANI: 1974 yılında Güney Kıbrıs’taki gayrimenkullerini bırakarak Kuzey Kıbrıs’a göç etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türklere, Kuzey Kıbrıs devleti tarafından Rum tarafında bırakmış oldukları gayrimenkuller karşılığında, eşdeğerinde olan gayrimenkuller verilmiştir.

2008 yılında yürürlüğe giren yasa ile birlikte satın alma işleminde gecikme yaşayan vatandaşlar için Tapu ve Kadastro Dairesi alınan mülkiyetin satış sözleşmesini alıcı adına kayıtlara geçirirken hem evin bir başkası tarafından kiralanması veya satışı ile ilgili herhangi bir durumu ortadan kaldırırken hemde alıcının %100 korunmasını sağlıyor. Tapu ve Kadastro Dairesi’ne en sözleşmenin imzalanmasından sonra en geç 21 gün içerisinde kaydının yapılması gerekmektedir. Bu işlem yapılırken %0.5 satış sözleşmesi üzerinden hesaplanan pul ücreti ve 65TL’lik kayıt ücreti ödenmektedir.

Stopaj vergisi: Satıcı tarafından tapu devri esnasında vergi dairesine ödenir, kar amacı gütmediği durumlarda %3,5 uygulamasına rağmen, şuan ki uygulamada %2,8 stopaj ödenmektedir. Not: her kişiye bir arsa ve bir konut için bir defaya mahsus stopaj vergisi muafiyeti uygulanır.

Kar amacı güden durumlarda stopaj vergisi %6,25 olmasına rağmen devir sırasında %4 olarak ödenir. b. Katma değer vergisi (K.D.V.): Kar amacı güden durumlarda KDV oranı %5’tır, alıcı tarafından satıcı eli ile koçan devirden önce vergi dairesine ödenir. Satıcının kar gütmediği durumlarda yani münferit satışlarda KDV yoktur.

Tapu Devir Harcı: Alıcı tarafından koçan devri sırasında tapu dairesine ödenir. Tapu harcı %6 olmasına rağmen bir arsa ve bir konut için bir defaya mahsus %3 olarak uygulanır. Hibe yoluyla devirlerde farklı vergiler uygulanır: Ebeveynlerden çocuğa hibe %0.2 Eşten eşe hibe %0.4 Dededen toruna hibe %0.4 + maliyeye stopaj ödenir. d. Damga Pulu: Satış sözleşmesini iki taraf imzalandıktan sonra 21 gün içerisinde alıcı tarafından vergi dairesine %0.5 pul ücreti ödenip sözleşme Tapu Dairesinde kaydedilir ve böylece alıcının mülkiyet hakkı teminat atına alınmış olur.

Evet. Kuzey Kıbrıs mevzuatına göre temsilcisi Kuzey Kıbrıs’ta kayıtlı olan Türk şirketi gayrimenkul satın alabilir.

Tapu Harcı: Konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb. Satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedelinin %4’ü olarak hesaplanan bir harçtır. Tapu Harcını Kim Öder:Bakanlar kurulu kararınca satıcı ve alıcıdan ayrı ayrı gayrimenkülün binde 20(%2) si alınır.